Specii de coleoptere intalnite in Muntii Rodnei

14341394_1669876809993231_998935981_nUna dintre principalele atractii turistice de la noi este Parcul National Muntii Rodnei. Acesta este declarat rezervatie a biosferei de catre UNESCO atat datorita bogatiei formelor glaciare si crionivale(lacuri, vai si circuri glaciare), cat si prezentei unei multitudini de specii, de flora si fauna.
Diversitatea ridicata a florei si faunei locale(peste 4000 de specii) subliniaza importanta zonei ca sanctuar de biodiversitate.

Stiati ca in Muntii Rodnei exista un numar de peste 2000 de specii de gandaci(coleoptere)?
Acestea constituie o modalitate inedita de a atrage din ce in ce mai multi vizitatori, fiind creat un laborator viu in domeniul inventarierii si monitorizarii florei locale.

Gasiti atasate cateva dintre speciile de coleoptere intalnite in Muntii Rodnei.

Atractivitatea pentru turism a zonei Moisei

Turismul reprezinta un domeniu prioritar in cadrul economiei locale intrucat zona ofera un cadru natural deosebit în vecinătate, cum ar fi:

· Rezervatia biosferei Munţii Rodnei;
· Rezervatia de sub Muntele Salhoi;
· Rezervatia Cornul Nedeii – Ciungii Balasinei;
· Parcul Natural Muntii Maramuresului;
. Izvorul Bătrâna;
. Izvorul Albastru al Izei;
. Valea Vaserului, etc+

De asemenea se manifesta o tendinta tot mai accentuata de dezvoltare a spatiilor de cazare, pensiuni turistice, hoteluri, restaurante, cabane, etc.
O mare problema o reprezinta clasificarea spatiilor de cazare precum si organizarea si promovarea zonei. De asemenea traseele turistice existente precum si viitoarele trasee nu sunt marcate corespunzator, nu sunt prevazute adaposturi, puncte sanitare, etc.

 Zona turistică Moisei-Borşa-Vişeu de Sus

Zona Moisei adiacentă zonei turistice Borsa, situata in Maramuresul istoric, una dintre cele mai frumoase zone ale României, (daca nu cea mai frumoasa, asa cum o considera localnicii), este situata in partea de nord-est a judetului Maramures, in partea de nord-vest a României, la frontiera cu Ucraina, în imediata vecinătate a Staţiunii Borşa, la 3 km de oraşul Borşa, împreună cu care formează o microzonă de un potenţial turisţic şi valoare naturală de excepţie.
De asemenea, zona Moisei este adiacentă zonei turistice Vişeu de Sus, delarat staţiune turistică, cu care are graniţă comună.

Zona etno-folclorică MOISEI – SACEL- ROMULI

Caracteristici fizico-geografice: elemente comune de lăgătură şi omogenitate zonală:
Relief: Munţii Rodnei- sate de munte, situate pe versanţii şi-sau la poalele Masivului Rodnei
Retea hidrografica bogată, având vai înguste si pâraie repezi

Climă: temperat continentală, prezentând diferenţe de temperaturi şi precipitaţii destul de mici ca intensitate şi durată. Iernile sunt foarte lungi, verile scurte, vânturi puternice, precipitaţii abundente.

Vegetaţie: plante ocrotite:

tisa (Taxus baccata), zada (Larix decidua), smârdarul (Rhododendron kotshyi), zâmbrul (Pinus cembra), floarea de colt (Leontopodium alpinum), angelica (Angelica archangelica), narcisa (Narcissus stellaris), bulbuci de munte (Trollius europaeus), crucea voinicului (Hepatica transsilvanica), ghintura galbena (Gentiana lutea), laleaua pestrita (Fritillaria meleagris) etc.

Faună: animale ocrotite:

Capra neagra (Rupicapra rupicapra), marmota (Marmota marmota), ursul carpatin (Ursus arctos), râsul (Lynx lynx), acvila de stânca (Aquila chrysaetos), acvila mica (Hieratus penatus), ciuful pitic (Otus scops), buha (Bubo bubo), cucuveaua (Athene noctua), barza alba (Ciconia ciconia), stârcul cenusiu (Ardea cinerea), corbul (Corvus corax), cocosul de munte (Tetrao urogallus), cocosul de mesteacan (Lyrurus tetrix).

Factori naturali de cura:

apele minerale sunt grupate astfel: bicarbonate, calcice, magneziene, bicarbonate, clorurate, sodice, calcice, magneziene, bioclimat tonic – stimulativ cu aeroionizare ridicata
Caracteristici socio-economice: Localităţi foarte vechi, de tradiţie

Ocupaţii ancestrale ale locuitorilor:

Resurse turistice tezaur: de artă populară, tradiţii şi obiceiuri, folclor, costum popular tradiţional.
Elementele etnografice, manifestarile folclorice locale, foarte raspândite, completeaza valoarea turistica a zonei, acestea putând fi valorificate cu succes în cadrul unor programe turistice.

Populaţia majoritar română, de religie ortodoxă, dar şi alte confesiuni:

Activităţi economice principale: mica industrie- prelucrarea lemnului şi materiilor prime de origine animal,,
agricultura, legumicultura , silvicultură, comerţ, turism
Activităţi specifice: Elemente de legătură legate de ocupaţiile tradiţionale relativ similare:
Monumente naturale: Elementele de legătură: Munţii Rodnei, rezervaţia Biosferei Parcul Naţional Munţii Rodnei ,

Atracţii naturale prin elemente naturael ocrotite: rezervaţii, faună, floră, etc ocrotite, declarate monumente naturale

Monumente istorice şi de arhitectură religioasă: Elemente de legătură:Biserici de lemn, biserici monument, monumente istorice care evocă istoria comună a zonei,Evenimente Culturale, etno-folclorice, religioase de notorietate, artă tradiţională locală
festivaluri folclorice şi sărbători câmpeneşti tradiţionale, sărbători religioase-hramul bisericilor şi mănăstirilor,tradiţii şi obiceiuri laice şi religioase ancestrale.

 

                                               Material pus la dispozitie de

                                                  SC ETOLIA SRL

Rezervatii si Parcuri Naturale

 

 

Competenţe distinctive ale comunei Moisei: cadrul  natural de excepţie:

Fiind o localitate de munte, Moiseiul dispune de peisaje deosebite, locuri pitoreşti, relieful şi clima fiind deosebit de favorabile pentru practicarea sporturilor de iarnă, sporturilor neconvenţionale şi a turismului, cu precădere a turismului montan.

Localizarea comunei Moisei, situată între doi munţi de referinţă ai lanţului Carpaţilor Orientali, Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului, se constituie ca un element distinctiv care conferă comunei Moisei competenţe unice, fiind una din puţinele comune din România care deţin pe teritoriul administrativ perimetre care fac parte din două rezervaţii, respectiv parcuri naturale de anvergură: Parcul Naţional Munţii Rodnei, şi Parcul Natural Munţii Maramureşului.

 

PARCUL NATURAL MUNŢII MARAMUREŞULUI

Parcul Natural Munţii Maramureşului – categoria a V – a IUCN este o rezervaţie mixtă, având o suprafaţă de 148850 ha şi care cuprinde zece zone de conservare specială conform Ord. 552/2003.

Parcul Natural Munţii Maramureşului a fost instituit prin HG 2151/2004,  zonarea interioară a parcului cuprinzând 10 nuclee de conservare specială, cu cele mai valoroase elemente ale patrimoniului natural, punând astfel bazele suportului legal în vederea propunerii, la UNESCO – MAB, pentru declararea ca rezervaţie a biosferei transfrontieră. Dintre acestea, trei sunt rezervaţii naturale (rezervaţia de cocoş de mesteacăn Cornu Nedeii-Ciungii Bălăsinii, Poiana cu narcise Tomnatec- Sehleanu, Vf. Farcău – Lacul Vinderel – Vf. Mihăilecu) şi un monument al naturii – Stâncăriile Sâlhoi, nominalizate în Legea 5 /2000.

Situat in nord-estul judetului Maramures, Parcul Natural Muntii Maramuresului are o suprafata de 148.850 ha si este cel mai mare parc natural din Romania. Valea Viseului reprezinta limita de vest si sud a parcului, in nord limita este granita cu Ucraina iar in est judetul Suceava. Partea centrala si cea mai inalta a lantului muntos traverseaza parcul de la nord-vest la sud-est si cuprinde cele mai reprezentative varfuri: Pop Ivan (1937 m), Farcau (1957 m, cel mai inalt din Muntii Maramuresului), Mihaiescu (1918 m), Pietrosu Bardau (1850 m), Toroiaga (1930), Jupania (1853 m), Fantana Stanchii (1726 m) si Cearcanu (1846 m). Relieful montan al parcului este foarte variat, in functie de modul de formare si de era geologica in care s-a format. Astfel, regasim aici relief glaciar, periglaciar, vulcanic, structural precum si zone cu relief dezvoltat in roci cristaline si calcare. Tocmai datorita diversitatii si importantei formelor de relief de aici, in parc exista patru arii protejate: Stâncariile Sâlhoi-Zâmbroslavile (5 ha), Cornu Nedeii – Ciungii Bălăsânii (800 ha), Farcău-Vinderel–Mihailecu (100 ha) si Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu (100 ha). Pe langa acestea, in zona se gasesc peste 30 de pesteri de dimensiuni reduse precum si cateva cascade. Flora regasita in parc este reprezentativa pentru Carpatii Orientali, si include un numar mare de plante endemice Carpatilor precum si multe specii rare sau protejate prin lege. Dintre acestea mentionam: arnica, bulbucul de munte, floarea de colti, papucul doamnei, campanula, papucul doamnei, roua cerului (planta carnivora), diverse subspecii de graminee, licheni si rogozuri. Fauna este si ea foarte variata, cu un numar mare de elemente rare, protejate si endemice. Dintre mamifere, cele mai reprezentative sunt: ursul carpatin, rasul, nurca, lupul, marmota, mistretul, vidra. Regnul pasarilor este bine reprezentat de: cocosul de munte, cocosul de mesteacan, codobatura, acvila de munte, uliu, mierla, corb, ierunca. Dintre amfibieni si reptile cele mai cunoscute sunt: buhaiul de balta, salamandra carpatica, broasca rosie, vipera, diverse tipuri de soparle si serpi, naparca. Raurile si lacurile din Parcul Muntii Maramuresului adapostesc specii foarte rare in tara sau endemice zonei: lostrita, pastravul, scobarul, lipan, clean dungat.

Parcul Naţional Munţii Rodnei

Parcul Naţional Munţii Rodnei se întinde pe două zone administrative: Bistriţa-Năsăud (80%) şi Maramureş (20%). În judeţul Bistriţa-Năsăud, unităţile administrativ teritoriale sunt: Maieru (56%), Parva (17%), Rebrişoara (32%), Romuli (8%), Sîngeorz-Băi (39%), Şanţ (31%), Telciu (11%). În judeţul Maramureş: Borşa (10%), Moisei (42%), Săcel (9%). Continue Reading →