Parohia Nr 4, Moisei, Lunca de Jos

Piatra de temelie a acestui Sfânt Lăcaș a fost pusă în august 1994 de către Preasfințitul Iustinian Chira al Maramureșului și Sătmarului. Această biserică poartă hramul Pogorârea Sfântului Duh, sărbătorit anual în 19 iunie.
Dragostea față de Dumnezeu a credincioșilor din Moisei și dorința de a avea biserică aproape de ei, a făcut ca lucrările să înceapă cu luna septembrie a aceluiași an. Ca meșter, l-au avut în frunte pe Vasile Petreuș, alături de un grup de oameni din Botiza și chiar pe preotul Timiș Dumitru, fiind aproape de credincioși.
În anul 1999, aceasta primește statutul de parohie Moisei Lunca, fiind numit preot paroh Timiș Dumitru junior în data de 15 august. În timpul păstoririi lui, lucrările continuă, este tencuită în interior, se realizează pictura în tehnica frescă, este impodobită cu iconostas, pardoseală și candelabre.
În 7 decembrie 2003 a fost numit preot paroh Timiș Ioan, care cu sprijinul Consiliului Parohial și a credincioșilor, duce la bun sfârșit lucrările de finisaj ale lăcașului de rugăciune.
Un merit deosebit la desîvârsirea lucrărilor bisericii l-a avut preotul Timiș Dumitru.
Biserica s-a sfințit în 28 august 2005 de către Preasfințitul Iustin Hodea Sigheteanu înconjurat de un mare sobor de preoti
Astăzi, credincioșii îl au în mijlocul lor pe preotul Vlad Samoilă. Lucrările continuă și acum cu mare vervă, casa parohială fiind în proces de construire.

Sursă poze: Parohia Lunca de Jos

Parohia Ortodoxa 2,Izvorul Dragoș

 

“Tinda bisericii și masa preotului au fost cea mai veche școală de învățătură a neamului  nostru”.

Parohia Ortodoxa 2,Izvorul Dragoș cu Hramul Înalțarea Domnului

Construierea Bisericii ortodoxe numărul 2 din Moisei, a început in anul 1934 sub îndrumarea preotului Coman Andrei și s-a terminat în anul 1940 de catre preotul Nap Gavril. Ca punct de plecare pentru a construi frumoasa biserică s-a alocat o suma de bani din vânzarea pădurii Măgura Mare. Inițial Biserica a fost construită din lemn, însa prin anul 1948 acesta a început să putrezească la fundație.

Parohie de sine stătătoare este doar din anul 1955.

Odată cu venirea preotului Tomoiagă Ion Paul, numărul de credincioși a început să crească din ce în ce mai mult iar cu această ocazie s-au pus bazele ridicării unei noi biserici. Cu sprijinul consilierilor și totodata al credincioșilor s-a aprobat ridicarea unei biserici noi. Pentru construierea ei, s-au întâmpinat multe greutăți și multe impedimente și restricții au fost puse de către regimul comunist însă credincioșii și preotul nu s-au dat bătuți, dorința de realizare fiind una enormă.

Biserica cea nouă s-a construit în jurul celei din lemn, începând cu anul 1984, iar finalizarea ei terminându-se undeva în jurul anului 1991.

În anul 1992 s-a sfințit noua biserică. Au luat parte la acest eveniment mii de oameni atât din Comuna Moisei cât și din sate învecinate, și totodată un sobor de 70 de preoți dar și episcopi de seamă.

Un rol extrem de mare în realizarea acestor fapte l-a avut preotul Tomoiaga Ion Paul.

În anul 1993  s-a început construcția unei noi case parohiale și tot în acest an a avut loc primirea terenului pentru cimitir care era foarte necesar pentru biserică.

Astăzi Biserica Ortodoxa 2 e coordonată de Preotul Sandru Matei

Sursa poze:Romania pe jos

Informatii:wikipedia

Parohia Ortodoxa I, Centru

Intemeierea Bisericii Ortodoxe a avut loc la Cinzecime, atunci cand Duhul Sfant, in chipul unor limbi ca de foc, S-a pogorat asupra Sfintilor Apostoli aflati in Ierusalim. Totdeauna bisericile ortodoxe se contruiesc din punctul de vedere al punctelor cardinale, pe directia est-vest, adica la vest e pridvorul iar la est altarul. Bisericile ortodoxe, reunesc astazi o parte importanta a credinciosilor crestini. Peste 80 % din populatia Romaniei este crestin ortodoxa. Daca vorbim din punct de vedere istoric si cultural, ele sunt purtatoare ale unei traditii bogate, dezvoltate de-a lungul a doua milenii de viata crestina, intr-o larga zona geografica.

Din atestatele documentare reiese că Moiseiul este o comună veche, dar și o parohie veche.In Moisei există patru biserici:Biserica Ortodoxă I Centru cu hramul Sfânta Parascheva, Biserica Ortodoxă Inălțarea Domnului,m  Biserica Ortodoxă Pogorârea Sfântului Duh si Biserica Ortodoxă Izvorul Negru cu Hramul Acoperământul Maicii Domnului.

Azi o sa facem un scurt popas la Biserica Ortodoxa I, Centru, construita intre anii 1840-1848 pe locul celei vechi din lemn din secolul al XIV-lea care a fost aprinsa in anul 1717 de tatari, impreuna cu tot satul.

De la an la an, biserica din centrul satului a cunoscut o serie de imbunatatiri precum:

-in anul 1912 sub pastoria preotului Alexandru Coman I s-a adaugat tinda cu turn-clopotnita;

-in anul 1964 prin grija preotului Mihai Oprisan a fot zugravita in interior si exterior;

-in 1972 dupa venirea preotului Toma Paunescu i s-a vopsit acoperisul de tabla, s-a realizat pictura de pe bolti, s-a zidit Sfanta Masa si s-a reconditionat iconostasu.

-in anul 1974 preotul paroh Toma Paunescu a realizat o poarta maramureseana la intrarea in biserica, sculptata in lemn de stejar masiv de catre Gheorghe Popilean si dulgherul Vasile Tomoiaga;

Un rol important l-a avut preotul paroh Timis Dumitru, care impreuna cu consiliul bisericesc a ridicat in 1990 Casa Parohiala. In 1994 biserica a fost pictata, s-a confectionat un altar sculptat, scaune si usi sculptate.

Astazi, sub indrumarea preotului paroh Vasile Tomoiaga si prin bunavointa si contributiile enoriasilor se continua lucrarile de modernizare si reabilitare , atat la cladirea bisericii cat si la Casa Parohiala.

Sursa Wikipedia si Romania pe Jos

Monumentul eroilor

Gallery

Monument comemorativ închinat celor 29 ţărani ucişi mişeleşte de trupele fascisto-horthyste în 14 octombrie 1944. Ansamblul, opera sculptorului Vida Gheza, realizat în anul 1967 este alcătuit din 12 siluete de bărbaţi (sculptate în lemn) dispuse în cerc, în jurul unei mese din piatră.

Din cauza retragerii frontului, cadavrele au fost îngropate la două saptamâni după comiterea masacrului, când localnicii evacuaţi au putut reveni la casele lor. Deasupra gropii comune a fost ridicată o troiţă de lemn. Pe locul vechii troite din lemn,  sculptorul Vida Gheza, a realizat, în anul 1967, Ansamblul memorial al martirilor de la Moisei, alcătuit din 12 siluete de bărbaţi (sculptate în lemn) dispuse în cerc, în jurul unei mese din piatră. Ulterior, din pricina climei umede din zonă, lemnul a început să putrezească şi să se fisureze. Artistul a refăcut monumentul, cioplindu-l în piatră, „dar s-a sfâşiat unitatea iniţială dintre material şi idee” (V. Gheza).

Amplasamentul, poziţionarea stâlpilor cu chipuri de barbaţi, prin semnificaţia lor aduc în prim plan idea de sacrificiu şi izbăvire prin spiritualitatea ancestrală a locului: „Astfel, pe un stâlp apare Omul pădurii, Omul nopţii, Omul apelor sau Omul care horeşte” (V. Gheza).

Scriitorul Geo Bogza este cel care i-a sugerat sculptorului ideea monumentului, făcând o comparatie sugestivă cu complexul brâncuşian de la Târgu Jiu, cu adânci rădăcini artistice şi spirituale în Sanctuarul Dacic de la Grădiştea Muncelului.

Continue Reading →

Mânăstirea

Gallery

Mânăstirea Moisei datează din sec. XIV, fiind atestată documentar în anul 1637. În secolele XVII-XVIII, în incinta mânăstirii a funcţionat un important centru de pictură bisericească. Ansamblul monahal cuprinde: biserica din lemn “Adormirea Maicii Domnului”, construită în anul 1637, ce păstrează picturi interioare executate pe pânză în anul 1650; biserica din zid, construită în perioada 1910-1928 a fost realizată în stil neoclasic

Loc sfânt este acesta! Tradiția ne spune  că omul acela bogat și bun creștin,care și-a dăriut moșia sa drept loc de mănăstire , intr-o zi de vară fiind la lucru  pe acel loc la făcutul fânului ,după mai multe ore de muncă, fiind obosit, s-a lăsat pe pajiște la umbra unui brad, să e odihneasca puțin.Cum s-a culcat, a auzit glas de clopot in pământ.La inceput nu i-a venit să creadă,dar clopotul a continuat să sune.Și-a chemat oamenii care erau cu el la lucru.Toți au auzit glasul clopotului și au dat slavă lui Dumnezeu.Omul a spus atunci: ”Loc sfânt este acesta!” Și l-a dăruit pentru mănăstire.Documentele confirmă dania.

Mănăstirea Moisei, bogată și măreață din punct de vedere spiritual,  este străjuită de dealuri inalte de 800-900m , impădurite,care o inchid ca pe o fortăreață naturală.

Mica biserică de lemn datând din sec. XIV la poalele muntelui Pietrosu Rodnei (Monumente, Cluj-Napoca, 1982) este atribuită de tradiție lui Moise Coman, ridicată in amintirea fiului său, monahul Grigore in 1672.

Mănăstirea Moisei de călugări, are hramul „Adormirea Maicii Domnului” – 15 august zi de pelerinaj cu veche tradiție, pana in Moldova și in 2 februarie –„Hramul de iarna”.

Mănăstirea este citată documentar in 1637 ca rezidentă a Episcopului Dumitru Pop. Biserica actuala de lemn a fost sfințită de Mitropolitul Ardealului, Sfântul Ierarh Sava Brancovici, in 1672, cand se pun temeliile vieții mănăstirești (ACMI, Transilvania, IV, 1938), ca metoc al mănăstirii Putna, in prezența delegaților din Moldova, aducători de cărți și daruri, dovadă a legăturilor cu mănăstirile bucovinene. La 1682 egumenul Timotei Brașoveanu a aratat existența unor relații si cu Brașovul. Arhitectura nu e de tip maramureșan, este de proporții reduse, turn scurt, clopotnița deasupra pronaosului. Picturile murale sunt vechi dupa 1650, finisate parțial la sfințirea din 1672, cu fragmente arătând parietal si pe bolți, colorit viu, decorațiile sunt bogate, iconostasul fiind cu motive baroce. Centrul de pictura este inființat de Episcopul Dumitru Pop la inceputul sec. XVII, cu icoane executate in stil postbizantin tradițional și arta renascentistă (V. Dragut, 1976; Monumente, Cluj-Napoca, 1982). Vechea bisericuță după aproximativ, doua sute de ani, a ajuns în stare de degradare, necorespunzatoare si neîncapătoare. Era nevoie de alta. În timpul acela se știe despre un calugar cu numele Iosif. Probabil ca acela a fost starețul mănăstirii. Pe o bârna din peretele sudic al bisericii stă scris:„Aceasta biserică nouă au ridicat-o călugarul Iosif în anul Domnului 1599”. Și precizarea din inscripție că la manastirea Moisei se construiește o biserica nouă, implică existența a uneia vechi. Călugarul Iosif a ridicat o biserică noua necesară mănăstirii la momentul evoluției ei de atunci. Aceasta biserică a rezistat tuturor vicisitudinilor naturii si tuturor valurilor istorice. Ea a fost ferită de arderea tătarilor din 1717, care au aprins o mulțime de biserici din Maramureș, chiar și în satul Moisei au fost arse doua biserici atunci. A scapat si de distrugerile crudului general Bukow, care a ras de pe suprafața Transilvaniei aproape toate mănăstirile.

Biserica din 1599 este construită din lemn de molid și a fost așezată pe o fundație construită din piatră brută, puțin ridicată deasupra solului. Are lungimea de 12,5 metri, iar lațimea de 4,5 metri. Altarul are 4/2,5 m. Este împarțită în altar, naos și pronaos, iar în fața are pridvor. Acoperișul este unitar, iar deasupra pronaosului se ridică turnul și coiful cu crucea. Bârnele sunt late si îmbinate la capete în stilul coadă de rândunică și la mijlocul lor sunt prinse între ele prin cuie de lemn pentru a se pastra peretele drept.
Pictura parietală se pastrează numai fragmentar, dar în cea din catapeteasma se pot identifica registrele și chipurile sfinților. Pristolul este format dintr-un trunchi de copac, a bradului din legendă, pe care se afla tablia mesei formată din doua scânduri de molid. Intrarea în biserică este foarte joasa. Trebuie sa te pleci mult când intri. Ușa este formată din doua scânduri, cioplite din trunchiuri groși. Pe aici a intrat Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, Sfântui Ierarh Sava Brancovici, călugari, preoți și credincioși fără număr.
Biserica nouă din zid, este construită intre 1910 si 1911, in stil neoclasic, cu pictura numai pe iconostas, portal cu coloane pe fațadă vestică si colecție de icoane vechi in stil bizantin. Biserica noua are forma de cruce si urmatoarele dimensiuni: 28 metri lungimea, 12 lățimea 35 înălțimea si 0,30 grosimea pereților. Este împarțită în altar, naos si pronaos, iar în față are pridvor deschis, și patru coloane cu înalțimea de zece metri, care susțin frontonul cu icoana hramului, „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica este luminată de ferestre mari. Icoana Sfântului Nicolae a fost daruită la 1755, la Adormirea Maicii Domnului. Biserica a fost pictată in 1982 și sfințită in 1986 de către Inalt Preasfințitul Teofil Herineanul. Tot aici se găsesc cărți vechi, dovedind legături cu Țara Românească și Moldova, cu Brașovul existând și un atelier de pictură: icoane.
Poarta de intrare si zidul de piatră ce imprejmuiește incinta, au fost construite in 2008-2011.
Altarul de vară, construit in stil maramureșan deservește pentru slujirea in sobor, la Hramuri, când curtea mănăstirii devine neincăpătoare pentru zecile de mii de credincioși ce vin să-și uneasca rugăciunile rostite cu evlavie.
  Înscrie, Doamne in Cartea Vieții pe toți oștenitorii si inchinătorii acestei sfinte mănăstiri!

Hramul Sfintei Mănăstiri Moisei este Adormirea Maicii Domnului.Ctitorii au ales drept patroană a mănăstirii lor  pe Maica Domnului.Același hram il au atât biserica de molid din 1599,cât și cea de zid din 1910.Hramul dorit de ctitori a fost oficializat, binecuvântat de către Sfântul Ierarh Sava Brâncovici in ziua de 15 august 1672, in timpul când acesta era  mitropolit al Transilvaniei și a sfințit biserica de molid. Prin aceasta s-a consfințit actul  de botez al Mănăstirii Moisei, iar Maica Domnului a devenit ocrotitoarea acestui sfânt locaș.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită la Mănăstirea Moisei in fiecare an in ziua de 15 august, cu mare amploare și deosebită solemnitate de mai multe secole.Venirea cu procesiuni la Mănăstitrea Moisei este o sfântă tradiție seculară.In ziua de ajun a praznicului,14 august ,și in dimineața de 15, procesiunile vin la mănăstire purtând cruci și prapori noi, frumoși  impodobiți, având in vârf buchete de flori. Procesiunile sunt inveșmântate in  costume naționale tradiționale, in care, sub  raport cromatic predomină albul.Participanții sunt  grupați după vârste,fiind rânduiți  copiii, tinerii, adolescenții iar in urma lor maturii și vârstnicii.Toți cântă imnuri inchinate Maicii Domnului.Procesiunile inconjoară de trei ori cele două biserici,totul se desfășoară in ordine și armonie, auzindu-se cântările intru slăvirea lui Dumnezeu și a Maicii Domnului.

        Şcoala de iconari de la Mânăstirea Moisei

În Maramureş s-au dezvoltat adevărate şcoli de pictură cum este cea de la Mânăstirea Moisei din secolul al XVII-lea. Pe lângă acestea activau în zonă şi artişti anonimi. Meşterii de aici lucrează şi în ţinuturile vecine: Lăpuş, Năsăud, Valea Someşului. Tradiţia se continuă anual prin grija preacuviosul părinte stareţ Teofil Pop şi profesorul de religie Emilian Moldovan din localitate, care au dorit să reînvie aceastăartă sacră, atât în sufletele copiilor, cât şi în Grădina Maicii Domnului de la Mânăstirea Moisei. Prin aceaste şcoli de pictură, biserica şi şcoala şi-au dat mâna, deoarece au simţit nevoia de a-l dezvălui pe Hristos tinerei generaţii şi de a le insufla dragostea pentru frumos, respectul pentru valorile tradiţionale româneşti şi cultivarea virtuţilor creştine întru creşterea lor spiritual.

 

Din atestatele documentare reiese că Moiseiul este o comună veche,dar și o parohie veche.In Moisei există incă patru biserici:Biserica Ortodoxă I Centru cu hramul Sfânta Paraschiva,Biserica Ortodoxă Inălțarea Domnului, Biserica Ortodoxă Pogorârea Sfântului Duh si Biserica Ortodoxă Izvorul Negru cu Hramul Acoperământul Maicii Domnului.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading →