Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă Ioan Horea (2017)

Într-o lume aflată mereu în schimbare, într-o societate contemporană bazată mai mult pe modernism și inovație, Moiseiul refuză să renunțe la tradițiile și la obiceiurile care l-au consacrat și l-au poziționat în topul comunelor cu adevărat frumoase din țara noastră. Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă organizat în memoria Părintelui Arhimandrit Ioan Horea nu reprezintă altceva decât o dovada în plus. A doua zi de Crăciun, am avut bucuria de a primi oaspeți din multe judete vecine și nu numai, precum și Corurile bisericilor Centru și Izvorul Negru, sau grupuri de colindători fomarte din copii de la gradiniță sau elevi ai școlilor din comună, care timp de aproape 5 ore au ținut sute de consăteni, dar și turiști aflați în vizită, cu sufletul la gură. Prestațiile lor ne-au încântat cu adevărat. Mulțumim organizatorilor care s-au ridicat și în acest an la așteptările multora, ba chiar le-au depășit.

Lansare de carte- Moisei

Având în vedere impactul considerabil pe care-l resimțim cu toții din cauza globalizării și prezența acestui fenomen în toate câmpurile vieții noastre, societatea contemporană are o tendință absolut nebună de a se plia pe tot ceea ce înseamnă ”NOU”. Avem, din fericire, și excepții, una dintre acestea fiind domnul Tomoiagă Gheorghe Hovrea, a cărui carte intitulată ”Arhaisme și regionalisme din Moisei” a fost lansată ieri, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Biblioteca comunală. Această culegere de ahaisme și regionalisme moiseienești și maramureșenești ne introduc în trecutul mai puțin sau mai mult îndepărtat al Moiseiului prin cuvintele, expresiile și fascinantele vorbe, ale celor care au fost părinții, moșii și strămoșii noștri. Lucrarea trebuie apreciată pentru că ea este și o piatră importantă prinsă in temelia culturală, identitară a Moiseiului.

Apreciem, felicităm și încurajăm astfel de inițiative și mulțumim, domnule Tomoiagă, pentru dorința – și acum și reușita – de a conserva valorile și tradițiile noastre locale. Felicitări!

 

,,Noi am făcut din grai un nesecat izvor

În jurul cărui cei din pribegie

Își mai adună încă dor cu dor

Sorbind cu sete această apă vie,

 

Noi vi-l predăm, nu-l ducem în mormânt

Luați din el și bunul și frumosul

Moiseiului să-i faceți sărbătoresc veșmânt

Să dăinuie prin veacuri cât Pietrosul”

 

Versuri : Tomoiagă Gheorghe Hovrea

Elevii moiseieni intr-un schimb de experienta in Serbia

 

Unul dintre fenomenele cele mai importante ce ”lovește” în ultimul timp lumea contemporană modernă este cel de globalizare, un fenomen de transformare a lumii într-o unitate, ce se manifestă la scara întregii planete, prin mijloace specifice.  Acest proces, din ce în ce mai intens, se resimte pe toate planurile și în toate domeniile, făcându-și simțită prezența chiar și în cele mai ascunse locuri ale globului. Evident, făcând și noi parte din acest spectacol, n-am fost ocoliți. Pentru cei interesați de postările noastre, vom prezenta o frumoasă reprezentație a felului în care globalizarea influențează viețile tinerilor școlari din comuna noastră.

În perioada 25.08-29.08. 2016 un grup de elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Nr.1 , Moisei, Maramureş, a avut deosebita ocazie de a cunoaşte zone turistice din Serbia, Uzice ( şi împrejurimi) în urma unei colaborări pe platforma eTwinning pe care s-au desfăşurat proiecte ce urmăresc cooperarea şi schimbul de informaţii şi bune practici între şcoli europene.

Prin decizia organizatorului al celei de-a 8-a tabere eco internaţională ” Zlakusa 2016″, asociaţia Etno ” Zavicaj”  au  primit invitaţia de a fi oaspeţi  la proiectul sprijinit de municipalitatea Sevojno şi ambasada SUA din Serbia.

Invitaţia a avut drept scop  de a promova cooperarea stabilită prin intermediul  portalului eTwinning si prietenie între elevii din Moisei, România şi Sevojno şi Uzice, Serbia pentru încurajarea voluntariatului în rândul tinerilor prin conştientizarea ecologică şi cooperare între cele două ţări în cadrul taberei Eco.

În timpul şederii în tabăra eco, elevii au fost implicaţi într-o serie de activităţi organizate de tabăra ecologică având posibilitatea de a socializa cu colegii sârbi prin vizitarea şcolilor implicate în proiect şi excursii în împrejurimile oraşului Uzice, toate în conformitate cu planul de acţiuni stabilite de comun acord.

Întregul grup a fost cazat în satul turistic Etno Terzica avlija , Zlakusa, sub directa îndrumare a domnului SAŞA DRNDAREVIC şi a fiului său Duşan Drndarevic, excelentul lor traducător de limba engleză. Din numeroasele obiective turistice vizitate amintim: peştera Potpec şi Stopica, Muzeul Naţional-Uzice, Monumentul Eroilor, cascada Gostilje, parcul naţional Tara, satul etno Sirogojno, satul cu poveşti al lui Emir Kusturica, Mokra Gora-Sargan eight etc.

Toate acestea au putut fi finalizate doar prin munca în echipă a celor implicaţi:

director – prof. HOJDA VASILE, prof. MIHALI MARIA, prof. TOMOIAGĂ IRINA, prof. VLAŞIN ANCA-IULIA, Prof. MIHALI GHEORGHE,  precum şi prin sprijinul acordat de către Primăria Moisei, în special a domnului primar, prof. ŞTEŢCU TOADER, care ne-a acordat sprijinul  financiar pentru deplasare în Serbia.

Pentru acest proiect au fost selectaţi următorii elevi: Hojda Alexandro-Vasile, Ivaşcu Camelia, Dancs Marius, Tomoiagă Diana-Maria, Hojda Maria, Koman Cristian, Coman Ana-Maria, Ciuban Ionuţ-Alin, Coman Ştefan, Ivaşcu Elisa. Transportul a fost asigurat de către firma DAIONA-BORŞA, conducător auto-Csaba Pinziger.

S-a încheiat cu succes acest prim proiect de colaborare între cele două ţări vecine şi prietene: Serbia şi România, sperăm că se va continua cu noi activităţi realizate de elevii participanţi şi recrutarea de noi tineri dornici de cunoastere.

                                        

Ziua Pompierilor Romani

Cu ocazia aniversarii zilei pompierilor din Romania, uram un sincer si calduros „La multi ani” membrilor Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta din cadrul Primariei Moisei, multumindu-le totodata pentru dedicatia si devotamentul lor, singura lor rasplata fiind satisfactia si placerea de a ajuta ori de cate ori este nevoie. Mult succes pe mai departe si sa dea Dumnezeu sa nu fie nevoie de interventiile voastre!

 

Calendar evenimente Moisei in cadrul Festivalului „Satele Unite ale Maramureșului „

     Toate cele 63 de sate şi comune din Țara Maramureșului au fost invitate să pregătească în perioada 14-21 August 2016 un microeveniment prin care să pună în valoare oamenii satului, meșteșugurile populare, mâncărurile tradiționale, obiceiurile satului, muzica autentică, fără microfon sau stație de amplificare. Aşadar, vă așteptăm cu mare drag să luați parte la evenimentele care au loc în Moisei în această perioadă !
     14 August, ora 18:00 – vă așteptăm la Biserica din Centru sa luați parte la pregătirea corului pentru Hramul Mănăstirii Moisei.
     15 August, ora 8:00 -Procesiune de la Biserica din Centru până la Mănăstirea Moisei și bineînțeles vizită la Mănăstirea Moisei cu ocazia sărbătoririi hramului.
    16 August, orele 10:00-16:00 – sunteti aşteptaţi să vizitaţi Muzeul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Moisei, precum şi Monumentul Eroilor şi Casa Memorială.
    16 August , orele 12:00-16:00 – sunteti invitati la sediul iMMart la o întâlnire cu meşterii populari din Moisei (expoziţie cu vânzare). Detalii la tel. 0744 572569 sau pe www.immart.ro, fb: iMMart .
    16 August, orele 18:00-22:00 – sunteți aşteptați cu mare drag la Seara Moiseiană care va avea loc la Pensiunea Nițuca (Valea Păroșii )- moment folcloric şi obiceiuri de nuntă. Participă și ansamblul folcloric local. Pentru detalii şi rezervări sunaţi la nr. de tel. 0756 510866.
   21 August – „Zilele Moiseiului”. Locația: la Livada din Moisei .

Expozitie

Gallery

Incepand de azi, 12.02.2016 , Centrul de Informare si Promovare Turistica Moisei , va avea expus „ Satul maramureșan din lego „ . Dupa ce a fost expusa in orase mari din tara si din strainatate precum Praga si Cluj Napoca,macheta construita din peste 15000 de piese poate fi vizitata acum si la muzeul Centrului de Informare si Promovare Turistica. Va asteptam cu drag ,cu mic cu mare , pana in data de 19.02.2016 sa ne vizitati !

Program: Luni-Vineri 08:00 – 18:00

sat-maramuresean-lego-00 vlcsnap-2014-05-31-13h37m51s134 sat-maramuresean-lego-07 1401869138a6f80a97 00105886_large 14148081011_4b6ddf42df_c

 

Lista evenimentelor si manifestarilor locale 2016 , Moisei , Maramures

Primăria Moisei

Județ Maramureș

Lista evenimentelor si manifestărilor locale 2016

 

 

  1. În data de 21 februarie 2016 ora 13:00   – „SPECTACOL CU OCAZIA ZILEI DE DRAGOBETE „  . Primăria, Consiliul Local si Casa de Cultura Moisei-Maramureș , organizeaza un spectacol inedit cu ocazia zilei de Dragobete oferind un moment special intitulat „POFTIȚI ÎN ȘSEZĂTOARE LA MOISEI ! ” . La acest eveniment vor mai participa si artiști populari din Moisei , precum si ansamblul folcloric local „Junii Moiseiului” .Intrarea este liberă .
  1. In data de 03.2016 ORA 11:00 ,INAUGURAREA PIETEI AGROALIMENTARE DIN LOCALITATE . Cu aceasta ocazie va avea loc o expozitie cu vanzare a produselor traditionale locale . Deschiderea festivă se va face in prezența atat a oficialiăților comunei, precum și a invitaților speciali din județ, iar întreg evenimentul va fi infrumusețat și cu un spectacol artistic.
  1. 15 AUGUST 2016 – „HRAMUL MANASTIRII MOISEI” –Procesiunile de la la Mânặstirea Moisei la Sfặnta Maria Mare, prin sensul lor creştin şi tradiţional, sunt o emblemặ a zonei.Este cea mai importantặ sặrbặtoare regionalặ, care reneşte anual peste 15.000 de persoane – procesiuni, simpli participanţi, pelerini şi turişti din România şi strặinặtate.
  1. 20-21 August –„Zilele Moiseiului „ Primaria si Consiliul Local Moisei- Maramures, organizeaza in fiecare an, in primul week-end dupa Hramul Manastirii Moisei,un spectacol dedicat Zilelor Moiseiului.La spectacol participa artisti locali dar zi invitati speciali din alte zone.
  1. 21 Octombrie 2016– „Manifestari de ziua eroilor”. Va avea loc un ceremonial dedicat memoriei celor 29 de eroi martiri români ucişi cu sânge rece la data de 14 octombrie 1944 de trupele maghiare aflate în retragere pe Valea Izei. În memoria etnicilor români sculptorul Vida Gheza a ridicat în 1966 un ansamblu de 12 figurine din lemn. Dintre acestea, zece reprezentau măşti tradiţionale maramureşene, iar restul, chipuri umane.

 6. Primăria ,Consiliul Local și Casa de Cultură Moisei,cu sprijinul Federației Romane de Folclor organizează,in perioada 17-18 Decembrie,,Festivalul Național de Colinde si Obiceiuri de Iarnă Ioan Horea,, . Festivalul a luat fiinta in anul 2008,la initiativa Parintelui Arhimandrit Ioan Horea,cu scopul de a pastra traditiile si obiceiurile din zona Moiseiului si a Maramuresului . La primele doua editii ale festivalului ,au participat doar formatii locale, dar incepand cu editia a treia organizatorii au reusita sa-i dea o valoare si dimensiune nationala , evenimenul reunind formatii artistice si grupuri de colindatori din mai multe judete ale tarii,precum: Botosani, Suceava , Mures, Bistrita Nasaud, Salaj, Cluj , Maramures.

Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarna ,,Ioan Horea”

 

ioan horea

Primăria ,Consiliul Local și Casa de Cultură Moisei,cu sprijinul Federației Romane de Folclor organizează,in perioada 18-19 Decembrie,,Festivalul Național de Colinde si Obiceiuri de Iarnă Ioan Horea,,

 In cele doua zile ale festivalului ,organizatorii invită doritorii sa vadă expoziția de pictură ,desene,măști și icoane ce reprezintă Nasterea Domnului realizată de elevii de la școlile generale din Moisei și să asiste la spectacolele de colinde susținute de artiști și formații din județele țarii. Dintre obiceiurile cele mai cunoscute specifice Sărbătorilor de Iarnă prezentate in cadrul festivalului amintim: Viflaimul,Jocul Ursului , Jocul Caprei si colindul de Craciun, etc.

Festivalul este precedat de parada mastilor populare din mai multe zone ale tarii.

Festivalul a luat fiinta in anul 2008,la initiativa Parintelui Arhimandrit Ioan Horea,cu scopul de a pastra traditiile si obiceiurile din zona Moiseiului si a Maramuresului . La primele doua editii ale festivalului ,au participat doar formatii locale, dar incepand cu editia a treia organizatorii au reusita sa-i dea o valoare si dimensiune nationala , evenimenul reunind formatii artistice si grupuri de colindatori din mai multe judete ale tarii,precum: Botosani, Suceava , Mures, Bistrita Nasaud, Salaj, Cluj , Maramures.