Calendar evenimente Moisei in cadrul Festivalului „Satele Unite ale Maramureșului „

     Toate cele 63 de sate şi comune din Țara Maramureșului au fost invitate să pregătească în perioada 14-21 August 2016 un microeveniment prin care să pună în valoare oamenii satului, meșteșugurile populare, mâncărurile tradiționale, obiceiurile satului, muzica autentică, fără microfon sau stație de amplificare. Aşadar, vă așteptăm cu mare drag să luați parte la evenimentele care au loc în Moisei în această perioadă !
     14 August, ora 18:00 – vă așteptăm la Biserica din Centru sa luați parte la pregătirea corului pentru Hramul Mănăstirii Moisei.
     15 August, ora 8:00 -Procesiune de la Biserica din Centru până la Mănăstirea Moisei și bineînțeles vizită la Mănăstirea Moisei cu ocazia sărbătoririi hramului.
    16 August, orele 10:00-16:00 – sunteti aşteptaţi să vizitaţi Muzeul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Moisei, precum şi Monumentul Eroilor şi Casa Memorială.
    16 August , orele 12:00-16:00 – sunteti invitati la sediul iMMart la o întâlnire cu meşterii populari din Moisei (expoziţie cu vânzare). Detalii la tel. 0744 572569 sau pe www.immart.ro, fb: iMMart .
    16 August, orele 18:00-22:00 – sunteți aşteptați cu mare drag la Seara Moiseiană care va avea loc la Pensiunea Nițuca (Valea Păroșii )- moment folcloric şi obiceiuri de nuntă. Participă și ansamblul folcloric local. Pentru detalii şi rezervări sunaţi la nr. de tel. 0756 510866.
   21 August – „Zilele Moiseiului”. Locația: la Livada din Moisei .

Expozitie

Gallery

Incepand de azi, 12.02.2016 , Centrul de Informare si Promovare Turistica Moisei , va avea expus „ Satul maramureșan din lego „ . Dupa ce a fost expusa in orase mari din tara si din strainatate precum Praga si Cluj Napoca,macheta construita din peste 15000 de piese poate fi vizitata acum si la muzeul Centrului de Informare si Promovare Turistica. Va asteptam cu drag ,cu mic cu mare , pana in data de 19.02.2016 sa ne vizitati !

Program: Luni-Vineri 08:00 – 18:00

sat-maramuresean-lego-00 vlcsnap-2014-05-31-13h37m51s134 sat-maramuresean-lego-07 1401869138a6f80a97 00105886_large 14148081011_4b6ddf42df_c

 

Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarna ,,Ioan Horea”

 

ioan horea

Primăria ,Consiliul Local și Casa de Cultură Moisei,cu sprijinul Federației Romane de Folclor organizează,in perioada 18-19 Decembrie,,Festivalul Național de Colinde si Obiceiuri de Iarnă Ioan Horea,,

 In cele doua zile ale festivalului ,organizatorii invită doritorii sa vadă expoziția de pictură ,desene,măști și icoane ce reprezintă Nasterea Domnului realizată de elevii de la școlile generale din Moisei și să asiste la spectacolele de colinde susținute de artiști și formații din județele țarii. Dintre obiceiurile cele mai cunoscute specifice Sărbătorilor de Iarnă prezentate in cadrul festivalului amintim: Viflaimul,Jocul Ursului , Jocul Caprei si colindul de Craciun, etc.

Festivalul este precedat de parada mastilor populare din mai multe zone ale tarii.

Festivalul a luat fiinta in anul 2008,la initiativa Parintelui Arhimandrit Ioan Horea,cu scopul de a pastra traditiile si obiceiurile din zona Moiseiului si a Maramuresului . La primele doua editii ale festivalului ,au participat doar formatii locale, dar incepand cu editia a treia organizatorii au reusita sa-i dea o valoare si dimensiune nationala , evenimenul reunind formatii artistice si grupuri de colindatori din mai multe judete ale tarii,precum: Botosani, Suceava , Mures, Bistrita Nasaud, Salaj, Cluj , Maramures.

 

 

Hramul Manastirii Moisei, 15 August

PROGRAM 14-15 august


– Ora 18:00 Vecernia cu Litie

– Ora 22:00 Privegherea cu Prohodul Maicii Domnului,
Urmat de Dezlegarile Sf. Vasile cel Mare

– Ora 02:30 SF. Liturghie în ucraineana (în biserica)

– Ora 04:00 Sf. Liturghie cu împartasirea credinciosilor (pe altarul de vara).

– Ora 06:00 Sfintirea apei

– Ora 07:00 Sf. Maslu

– Ora 08:00 Parastas

– Ora 10:00 Sf. Liturghie Arhiereasca

Pregatirea pentru hram

     Ne referim în primul rând la Episcopie. În Maramures sunt mai multe parohii care au bisericile cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Fiecare parohie ar dori sa-si sarbatoreasca hramul cu un sobor de preoti si diaconi în frunte cu un ierarh. Cum Episcopia Maramuresului si Satmarului are numai doi ierarhi, înainte avea numai unul, asemenea hramuri se pot desfasura numai la doua biserici. Pentru a putea cuprinde mai multe biserici parohiale, la acestea hramurile nu se fixeaza pe data de 15 august, ci în duminica de dinainte si în cea de dupa 15 august. Unde ierarhii nu pot ajunge la praznicile din aceste duminici este trimis exarhul manastirilor sau un consilier ori alt delegat al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului. Ziua de 15 august este rezervata Manastirii Moisei.
La manastire pregatiri intense se fac cu mult timp înainte. Parintele staret adreseaza invitatia ierarhului eparhiot sa prezideze maritul sobor de la hram. De asemenea invitatii protoirerilor si preotilor din tinut. Uneori este invitat înca un ierarh, cum a fost cazul din 1998, când, alaturi de Prea Sfintitul Iustin Sigheteanul, a fost invitat si Înalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, pentru ca în ziua urmatoare, duminica 16 august, de ziua Sfintilor Brâncoveni, trabuia sa fie alaturi de Prea Fericitul Parinte Teoctist, la Sfintirea Catedralei Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Sighetu Marmatiei. Urmeaza asigurarea cazarii si mesei pentru invitati, pregatirea cabinetelor si preotilor pentru spovedire, paza pentru buna desfasurare a slujbelor, care cuprinde un program foarte bogat si se extinde pe trei zile si nopti. La acestea se adauga pregatirea bisericilor, a altarului de vara a pangarului, a parcarii pentru masini, a spatiului pentru multime, a gradinii manastirii, etc.
Pregatirea Credinciosilor este o activitate ampla. Ea se desfasoara în multe parohii. Luam ca hram de referinta, pe cel din 2011, la care au fost prezente vreo 40 de procesiuni din 40 de parohii. În zilele si serile Postului Sfintei Marii, în acest timp fiecare parohie si-a pregatit procesiunea cu un repertoriu destul de bogat de cântari specifice hramului: „Am venit Maicuta”, „Maica cerului”, „Cu cântare de marire”, „O Marie frumos nume” si multe altele.
Dupa traditie, în postul Adormirii Maicii Domnului din 1-14 august, în fiecare biserica din fiecare comunitate ortodoxa se fac rugaciuni specifice: Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul Maicii Domnului si se pregatesc cântari mariene. Fiecare comunitate care se pregateste cu o pricesiune pentru sarbatorirea hramului de la Manastirea Moisei îsi pregateste câte un repertoriu destul de bogat din cântarile exersate în timpul postului Sfintei Marii. Fiecare procesiune este pregatita în mod special de catre preot, uneori de catre cantor sau de catre un profesor sau profesoara de muzica ori de catre un credincios experimentat.
În ziua de ajun al praznicului, 14 august, si în dimineata de 15, procesiunile vin la manastire din toate partile, purtând cruci si prapori noi, frumos împodobiti, având în vârf buchete de flori. Procesiunile sunt învesmântate în costume nationale traditionale, în care, sub raport cromatic, predomina albul. Fiecare procesiune îsi are participantii grupati în formatie dupa vârte: în fata rânduiti copiii urmati de adolescenti, de tineri, iar în urma lor maturii si vârstnicii. Toti cânta imnuri închinate Maicii Domnului. Muntii le preiau si prin ecouri le transmit din culme în culme. Unele procesiuni vin pe Drumul Izvorului Negru din jos, altele pe acelasi drum din sus, dar sunt si care vin din partea sudica peste munti, pe poteci.
Procesiunile care vin de pe drum, intra pe poarta, pe sub bolta înalta a maretului turn clopotnita si înainteaza pe aleea principala în incinta manastirii. Multimea adunata din timp face loc procesiunilor. Totul se defasoara în ordine si armonie. Procesiunile care vin peste munte se încadreaza în rândul celorlalte. Procesiunile înconjoara de trei ori cele doua biserici, fiecare cântând din repertoriul sau. Apoi câte o procesiune intra în biserica mare, unde toti îngenunchiaza, rostesc o rugaciune si se retrag în vasta gradina, catre sopron, facând loc alteia.
Uneori, la înconjurarea bisericilor, procesiunile se ajung unele pe altele si se formeaza un lant de procesiuni. Acelasi lant de procesiuni se formeaza si dupa Sfânta Liturghie, înainte de plecarea de la manastire spre casele lor. La câte un hram sunt prezente câteva zeci de asemenea procesiuni.