Trafic aerian

Aeroportul Tăuţii Măgherăuş – Baia Mare, situat la cca 150 km de Moisei,  se găseşte în plin proces de extindere/modernizare, prin proiect de investiţii care necesită cca 6 milioane de euro. În prezent Aeroportul Tăuţii Măgherăuş a dobândit statut de Aeroport Internaţional, fiind operaţional pe linii aeriene cu destinaţii spre tări europene.

Trafic feroviar

Din anul 1910 până după anul 2000, Moiseiul era accesibil pe calea ferată Vişeu de Jos-Borşa, ce făcea legătura cu magistrala feroviară Salva-Vişeu de Jos-Sighetu Marmaţiei (acum există pe calea ferată doar trafic de marfă, şi acela în curs de sucombare). Gara Borşa este situată la o distanţă de 80 km de Sighetu Marmaţiei, 189 km de Cluj-Napoca, 301 km de Suceava, 342 km de Oradea, 345 km de Braşov, 436 km de Iaşi, 545 km de Timişoara, 572 km de Bucureşti, 798 km de Constanţa. Acum se execută transport cu maxi-taxi din centrul localităţii Borşa în zonele apropiate cam la fiecare plecare şi sosire feroviară.

Accesibilitatea pe cale ferată este redusă şi faţă de teritoriul naţional, precum şi faţă de zona de frontieră (peste 10 ore de parcurs până la capitala României, pentru o distanţă de 558 km). Reţea de cale ferată nemodernizată: tronsonul nu este dotat cu instalaţii autonome de  semnalizare rutieră, bariere şi pază.

Pe calea ferată punctele de intrare a turiţtilor în ţară sunt Episcopia Bihorului şi Valea lui Mihai (toate la graniţa cu Ungaria). Distanţele pe calea ferată între Moisei şi principalele capitale europene sunt următoarele: Budapesta -591 km, Belgrad -704 km, Viena –863 km, Sofia -1115 km, Praga -1207 km, -Varşovia -1325 km, Berlin -1590 km, Roma -1744 km, Istambul –1787 km, Atena -1970 km, Paris –2253 km. Dintre capitalele regionale europene vom menţiona doar 2: Milano –1171 km şi Műnchen –1333 km.

Trafic rutier

Accesibilitate redusă faţă de coridoarele paneuropene şi restul ţării

 

Maramureşul se află într-o poziţie relativ marginală faţă de axele majore de circulaţie din partea de sud (Cluj), vest (Oradea şi Satu Mare) şi sud-est (Bistriţa), iar zona de frontieră spre Ucraina, în nord şi nord-est, este mai puţin permeabilă decât zona ungurească (din zona Oradea şi Satu Mare), în timp ce munţii Maramureşului, spre est, reprezintă o barieră naturală care izolează oraşul în direcţia respectivă.

În prezent, Baia Mare şi zonele limitrofe sunt destul de izolate faţă de coridoarele paneuropene. Legăturile rutiere cu Nordul Europei, prin Ungaria, depind pe de o parte de reabilitarea Drumului Nordului care va face legătura cu Autostrada Transilvania la 3 km de Zalău, pe de altă parte de realizarea Drumului Express Baia Mare-Satu Mare-Nyiregyhaza pentru conectarea la autostrada M3 în Ungaria (Coridor V). Accesibilitatea rutieră este redusă şi faţă de teritoriul naţional, precum şi faţă de zona de frontieră (peste 10 ore de parcurs până la capitala României, pentru o distanţă de 558 km).

 

Reţeaua de drumuri:

Accesul în zona se face în special auto, axele principale de aflux turistic fiind DN 18 (Baia Mare-Sighetu Marmaţiei-Borşa-Iacobeni) ce aduce vizitatorii dinspre cele 2 municipii ale judeţului Maramureş şi asigură continuarea traseului pentru vizitarea Bucovinei, DN19 Oradea-Satu Mare-Negreşti Oaş-Sighetu Marmaţiei, care face legătura între Borşa şi vama Petea (la graniţa României cu Ungaria), DN 17 C (Bistriţa-Năsăud-Salva-pasul Şetref-Săcel-Moisei), care este utilizat pentru accesul de către clujeni şi bistriţeni, pe V. Sălăuţei, DJ 186 Vadu Izei-Săcel, utilizat de cei ce doresc să cunoască V. Izei, în drum spre Borşa.

Transportul în comun cu autobuze şi microbuze este corespunzător între Moisei/Borşa şi municipiile judeţului Maramureş, dar absolut insuficient pentru legăturile cu judeţele învecinate (câte 1-2 curse pe zi spre Vatra Dornei, Suceava, Bistriţa, Cluj Napoca, unele doar sezoniere), mai ales dacă ţinem seama că în perioada interbelică, atunci când drumul era doar pietruit, existau curse regulate de autobuz între Vatra Dornei şi Borşa.

Pentru turiştii din Europa Centrală şi Vestică, punctele de intrare auto în România sunt Borş şi Petea.