Monumentul eroilor

Gallery

Monument comemorativ închinat celor 29 ţărani ucişi mişeleşte de trupele fascisto-horthyste în 14 octombrie 1944. Ansamblul, opera sculptorului Vida Gheza, realizat în anul 1967 este alcătuit din 12 siluete de bărbaţi (sculptate în lemn) dispuse în cerc, în jurul unei mese din piatră.

Din cauza retragerii frontului, cadavrele au fost îngropate la două saptamâni după comiterea masacrului, când localnicii evacuaţi au putut reveni la casele lor. Deasupra gropii comune a fost ridicată o troiţă de lemn. Pe locul vechii troite din lemn,  sculptorul Vida Gheza, a realizat, în anul 1967, Ansamblul memorial al martirilor de la Moisei, alcătuit din 12 siluete de bărbaţi (sculptate în lemn) dispuse în cerc, în jurul unei mese din piatră. Ulterior, din pricina climei umede din zonă, lemnul a început să putrezească şi să se fisureze. Artistul a refăcut monumentul, cioplindu-l în piatră, „dar s-a sfâşiat unitatea iniţială dintre material şi idee” (V. Gheza).

Amplasamentul, poziţionarea stâlpilor cu chipuri de barbaţi, prin semnificaţia lor aduc în prim plan idea de sacrificiu şi izbăvire prin spiritualitatea ancestrală a locului: „Astfel, pe un stâlp apare Omul pădurii, Omul nopţii, Omul apelor sau Omul care horeşte” (V. Gheza).

Scriitorul Geo Bogza este cel care i-a sugerat sculptorului ideea monumentului, făcând o comparatie sugestivă cu complexul brâncuşian de la Târgu Jiu, cu adânci rădăcini artistice şi spirituale în Sanctuarul Dacic de la Grădiştea Muncelului.

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Casa Memorială a Eroilor

Masacrul de la Moisei a fost făcut la data de 14 octombrie 1944 de către unități militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, în două case de lemn aflate la ieșirea din comună. Au fost uciși 29 de etnici români.

Casa Martirilor de la Moisei este casa muzeu care ilustrează tristul episod petrecut in octombrie 1944,fiind prezentat publicului vizitator prin intermediul documentelor , fotografiilor și a obiectelor personale care au aparținut celor uciși. Au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au rămas în viață.
Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din județul Mureș, 3 din județul Cluj și 4 din județul Maramureș. Acești țărani ardeleni erau internați în lagărele de muncă din orașul Vișeu de Sus, fiind acuzați de „trădare de patrie”, de patriotism românesc ori partizanat.
În ziua de sâmbătă, 14 octombrie 1944, prizonierii din lagărul de la Vișeu de Sus au fost urcați de militari unguri într-un camion și transportați la Moisei, comuna fiind în prealabil complet evacuată de locuitori. 12 dintre ei au fost închiși într-o căsuță de lemn, fiind împușcați de către soldații maghiari, care trăgeau prin geamuri și ușă. În continuare au fost uciși și ceilalți români. Masacrul s-a întâmplat pe la orele 15, în aceeași noapte, militarii incendiind satul și arzând circa 300 de case. Cadavrele intrate deja în putrefacție, au fost îngropate la două săptămâni după comiterea masacrului, când localnicii au revenit la gospodăriile lor. Deasupra gropii comune s-a înălțat o troiță de lemn, înlocuită dupa câțiva ani de un obelisc din piatră.
Masacrul din Moisei, a fost unul dintre cele mai violente masacre antiromâneşti în Transilvania de Nord. În memoria victimelor în anul 1983 a fost inaugurata casa memoriala-muzeu deschisa publicului larg.

ca_2

ca_1

ca_10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *