Parohia Ortodoxa I, Centru

Intemeierea Bisericii Ortodoxe a avut loc la Cinzecime, atunci cand Duhul Sfant, in chipul unor limbi ca de foc, S-a pogorat asupra Sfintilor Apostoli aflati in Ierusalim. Totdeauna bisericile ortodoxe se contruiesc din punctul de vedere al punctelor cardinale, pe directia est-vest, adica la vest e pridvorul iar la est altarul. Bisericile ortodoxe, reunesc astazi o parte importanta a credinciosilor crestini. Peste 80 % din populatia Romaniei este crestin ortodoxa. Daca vorbim din punct de vedere istoric si cultural, ele sunt purtatoare ale unei traditii bogate, dezvoltate de-a lungul a doua milenii de viata crestina, intr-o larga zona geografica.

Din atestatele documentare reiese că Moiseiul este o comună veche, dar și o parohie veche.In Moisei există patru biserici:Biserica Ortodoxă I Centru cu hramul Sfânta Parascheva, Biserica Ortodoxă Inălțarea Domnului,m  Biserica Ortodoxă Pogorârea Sfântului Duh si Biserica Ortodoxă Izvorul Negru cu Hramul Acoperământul Maicii Domnului.

Azi o sa facem un scurt popas la Biserica Ortodoxa I, Centru, construita intre anii 1840-1848 pe locul celei vechi din lemn din secolul al XIV-lea care a fost aprinsa in anul 1717 de tatari, impreuna cu tot satul.

De la an la an, biserica din centrul satului a cunoscut o serie de imbunatatiri precum:

-in anul 1912 sub pastoria preotului Alexandru Coman I s-a adaugat tinda cu turn-clopotnita;

-in anul 1964 prin grija preotului Mihai Oprisan a fot zugravita in interior si exterior;

-in 1972 dupa venirea preotului Toma Paunescu i s-a vopsit acoperisul de tabla, s-a realizat pictura de pe bolti, s-a zidit Sfanta Masa si s-a reconditionat iconostasu.

-in anul 1974 preotul paroh Toma Paunescu a realizat o poarta maramureseana la intrarea in biserica, sculptata in lemn de stejar masiv de catre Gheorghe Popilean si dulgherul Vasile Tomoiaga;

Un rol important l-a avut preotul paroh Timis Dumitru, care impreuna cu consiliul bisericesc a ridicat in 1990 Casa Parohiala. In 1994 biserica a fost pictata, s-a confectionat un altar sculptat, scaune si usi sculptate.

Astazi, sub indrumarea preotului paroh Vasile Tomoiaga si prin bunavointa si contributiile enoriasilor se continua lucrarile de modernizare si reabilitare , atat la cladirea bisericii cat si la Casa Parohiala.

Sursa Wikipedia si Romania pe Jos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *