Parohia Ortodoxa 2,Izvorul Dragoș

 

“Tinda bisericii și masa preotului au fost cea mai veche școală de învățătură a neamului  nostru”.

Parohia Ortodoxa 2,Izvorul Dragoș cu Hramul Înalțarea Domnului

Construierea Bisericii ortodoxe numărul 2 din Moisei, a început in anul 1934 sub îndrumarea preotului Coman Andrei și s-a terminat în anul 1940 de catre preotul Nap Gavril. Ca punct de plecare pentru a construi frumoasa biserică s-a alocat o suma de bani din vânzarea pădurii Măgura Mare. Inițial Biserica a fost construită din lemn, însa prin anul 1948 acesta a început să putrezească la fundație.

Parohie de sine stătătoare este doar din anul 1955.

Odată cu venirea preotului Tomoiagă Ion Paul, numărul de credincioși a început să crească din ce în ce mai mult iar cu această ocazie s-au pus bazele ridicării unei noi biserici. Cu sprijinul consilierilor și totodata al credincioșilor s-a aprobat ridicarea unei biserici noi. Pentru construierea ei, s-au întâmpinat multe greutăți și multe impedimente și restricții au fost puse de către regimul comunist însă credincioșii și preotul nu s-au dat bătuți, dorința de realizare fiind una enormă.

Biserica cea nouă s-a construit în jurul celei din lemn, începând cu anul 1984, iar finalizarea ei terminându-se undeva în jurul anului 1991.

În anul 1992 s-a sfințit noua biserică. Au luat parte la acest eveniment mii de oameni atât din Comuna Moisei cât și din sate învecinate, și totodată un sobor de 70 de preoți dar și episcopi de seamă.

Un rol extrem de mare în realizarea acestor fapte l-a avut preotul Tomoiaga Ion Paul.

În anul 1993  s-a început construcția unei noi case parohiale și tot în acest an a avut loc primirea terenului pentru cimitir care era foarte necesar pentru biserică.

Astăzi Biserica Ortodoxa 2 e coordonată de Preotul Sandru Matei

Sursa poze:Romania pe jos

Informatii:wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *