Rezervatii si Parcuri Naturale

 

 

Competenţe distinctive ale comunei Moisei: cadrul  natural de excepţie:

Fiind o localitate de munte, Moiseiul dispune de peisaje deosebite, locuri pitoreşti, relieful şi clima fiind deosebit de favorabile pentru practicarea sporturilor de iarnă, sporturilor neconvenţionale şi a turismului, cu precădere a turismului montan.

Localizarea comunei Moisei, situată între doi munţi de referinţă ai lanţului Carpaţilor Orientali, Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului, se constituie ca un element distinctiv care conferă comunei Moisei competenţe unice, fiind una din puţinele comune din România care deţin pe teritoriul administrativ perimetre care fac parte din două rezervaţii, respectiv parcuri naturale de anvergură: Parcul Naţional Munţii Rodnei, şi Parcul Natural Munţii Maramureşului.

 

PARCUL NATURAL MUNŢII MARAMUREŞULUI

Parcul Natural Munţii Maramureşului – categoria a V – a IUCN este o rezervaţie mixtă, având o suprafaţă de 148850 ha şi care cuprinde zece zone de conservare specială conform Ord. 552/2003.

Parcul Natural Munţii Maramureşului a fost instituit prin HG 2151/2004,  zonarea interioară a parcului cuprinzând 10 nuclee de conservare specială, cu cele mai valoroase elemente ale patrimoniului natural, punând astfel bazele suportului legal în vederea propunerii, la UNESCO – MAB, pentru declararea ca rezervaţie a biosferei transfrontieră. Dintre acestea, trei sunt rezervaţii naturale (rezervaţia de cocoş de mesteacăn Cornu Nedeii-Ciungii Bălăsinii, Poiana cu narcise Tomnatec- Sehleanu, Vf. Farcău – Lacul Vinderel – Vf. Mihăilecu) şi un monument al naturii – Stâncăriile Sâlhoi, nominalizate în Legea 5 /2000.

Situat in nord-estul judetului Maramures, Parcul Natural Muntii Maramuresului are o suprafata de 148.850 ha si este cel mai mare parc natural din Romania. Valea Viseului reprezinta limita de vest si sud a parcului, in nord limita este granita cu Ucraina iar in est judetul Suceava. Partea centrala si cea mai inalta a lantului muntos traverseaza parcul de la nord-vest la sud-est si cuprinde cele mai reprezentative varfuri: Pop Ivan (1937 m), Farcau (1957 m, cel mai inalt din Muntii Maramuresului), Mihaiescu (1918 m), Pietrosu Bardau (1850 m), Toroiaga (1930), Jupania (1853 m), Fantana Stanchii (1726 m) si Cearcanu (1846 m). Relieful montan al parcului este foarte variat, in functie de modul de formare si de era geologica in care s-a format. Astfel, regasim aici relief glaciar, periglaciar, vulcanic, structural precum si zone cu relief dezvoltat in roci cristaline si calcare. Tocmai datorita diversitatii si importantei formelor de relief de aici, in parc exista patru arii protejate: Stâncariile Sâlhoi-Zâmbroslavile (5 ha), Cornu Nedeii – Ciungii Bălăsânii (800 ha), Farcău-Vinderel–Mihailecu (100 ha) si Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu (100 ha). Pe langa acestea, in zona se gasesc peste 30 de pesteri de dimensiuni reduse precum si cateva cascade. Flora regasita in parc este reprezentativa pentru Carpatii Orientali, si include un numar mare de plante endemice Carpatilor precum si multe specii rare sau protejate prin lege. Dintre acestea mentionam: arnica, bulbucul de munte, floarea de colti, papucul doamnei, campanula, papucul doamnei, roua cerului (planta carnivora), diverse subspecii de graminee, licheni si rogozuri. Fauna este si ea foarte variata, cu un numar mare de elemente rare, protejate si endemice. Dintre mamifere, cele mai reprezentative sunt: ursul carpatin, rasul, nurca, lupul, marmota, mistretul, vidra. Regnul pasarilor este bine reprezentat de: cocosul de munte, cocosul de mesteacan, codobatura, acvila de munte, uliu, mierla, corb, ierunca. Dintre amfibieni si reptile cele mai cunoscute sunt: buhaiul de balta, salamandra carpatica, broasca rosie, vipera, diverse tipuri de soparle si serpi, naparca. Raurile si lacurile din Parcul Muntii Maramuresului adapostesc specii foarte rare in tara sau endemice zonei: lostrita, pastravul, scobarul, lipan, clean dungat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *