Trafic rutier

Accesibilitate redusă faţă de coridoarele paneuropene şi restul ţării

 

Maramureşul se află într-o poziţie relativ marginală faţă de axele majore de circulaţie din partea de sud (Cluj), vest (Oradea şi Satu Mare) şi sud-est (Bistriţa), iar zona de frontieră spre Ucraina, în nord şi nord-est, este mai puţin permeabilă decât zona ungurească (din zona Oradea şi Satu Mare), în timp ce munţii Maramureşului, spre est, reprezintă o barieră naturală care izolează oraşul în direcţia respectivă.

În prezent, Baia Mare şi zonele limitrofe sunt destul de izolate faţă de coridoarele paneuropene. Legăturile rutiere cu Nordul Europei, prin Ungaria, depind pe de o parte de reabilitarea Drumului Nordului care va face legătura cu Autostrada Transilvania la 3 km de Zalău, pe de altă parte de realizarea Drumului Express Baia Mare-Satu Mare-Nyiregyhaza pentru conectarea la autostrada M3 în Ungaria (Coridor V). Accesibilitatea rutieră este redusă şi faţă de teritoriul naţional, precum şi faţă de zona de frontieră (peste 10 ore de parcurs până la capitala României, pentru o distanţă de 558 km).

 

Reţeaua de drumuri:

Accesul în zona se face în special auto, axele principale de aflux turistic fiind DN 18 (Baia Mare-Sighetu Marmaţiei-Borşa-Iacobeni) ce aduce vizitatorii dinspre cele 2 municipii ale judeţului Maramureş şi asigură continuarea traseului pentru vizitarea Bucovinei, DN19 Oradea-Satu Mare-Negreşti Oaş-Sighetu Marmaţiei, care face legătura între Borşa şi vama Petea (la graniţa României cu Ungaria), DN 17 C (Bistriţa-Năsăud-Salva-pasul Şetref-Săcel-Moisei), care este utilizat pentru accesul de către clujeni şi bistriţeni, pe V. Sălăuţei, DJ 186 Vadu Izei-Săcel, utilizat de cei ce doresc să cunoască V. Izei, în drum spre Borşa.

Transportul în comun cu autobuze şi microbuze este corespunzător între Moisei/Borşa şi municipiile judeţului Maramureş, dar absolut insuficient pentru legăturile cu judeţele învecinate (câte 1-2 curse pe zi spre Vatra Dornei, Suceava, Bistriţa, Cluj Napoca, unele doar sezoniere), mai ales dacă ţinem seama că în perioada interbelică, atunci când drumul era doar pietruit, existau curse regulate de autobuz între Vatra Dornei şi Borşa.

Pentru turiştii din Europa Centrală şi Vestică, punctele de intrare auto în România sunt Borş şi Petea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *