Legende

Moisei, plai maramureșean, cu oameni simpli, modești, ce au o credință aparte in Dumnezeu, este tărâmul în care bătrânii vorbesc cu deschidere și ușurință despre fantasmele trecutului, tărâmul luptei dintre bine și rău, dintre forța divină și cea demonică. Sunt oameni cu suflet mare, harnici și muncitori pentru care ziua începe la 5 dimineața și se termină cândva în noapte, atunci când trudiți își găsesc odihna în casele lor primitoare.

În serile lungi de iarnă când munca câmpului este încheiată, la ușa sobei se povesteau cele mai enigmatice istorisiri, pe care unii dintre ei le-au trăit sau le-au ascultat cu atâta interes încât au luat crezare.

Legenda „La comoară

Leganda se referă la o ridicătură de pe Dealul Mare în locul numit „Întonohuri„ unde susțin bătrânii că, în trecut, „jucau banii„. Acolo, mai mulți cetățeni , printre care și Mihali Gheorghe a lui Ion, obsedați de găsirea comorii, au făcut săpături. Dânșii susțin că au făcut șanțuri în acel loc pe o lungime de 30 metri și o adâncime de 2,3 metri, ajungând la un zid. Tot ei susțin că zidul era din piatră, de forme regulate și anume încheiat. Prin ciocănituri repetate s-au convins că în dosul zidului trebuie să fie o încăpere. În momentul în care au ajuns la un strat de pământ purtat și presupuneau că sunt aproape de intrare au fost opriți din lucru de către jandarmii horthyști și apoi obligași să astupe toate șanțurile. Să fie vorba de o construcție foarte veche, care să adăpostescă vestigii materiale ale strămoșilor nostri daci? Poate cândva se va rezolva și această enigmă…

Sursă legendă: Moisei străveche vatră românească-Gheorghe Coman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *