Moisei
Povestea noastra
Fiecare comună, fiecare sat din Maramureș iși are propria istorie, o istorie bogată in fapte de viață, reflectate prin documente, prin păstrarea vie a valorilor și a tradițiilor, a identității, a credinței nestrămutate și a demnității.
Moisei-ul poate fi descris din perspective diferite:este inainte de toate, o comună veche și românească, din spița voievozilor întemeietori de țară, de la care am invățat să ne apărăm pământul, tradițiile și identitatea.
Moiseiul este un simbol al curajului și patriotismului, care poate fi argumentat prin episoade ca Masacrul din Moisei. Această comună a fost și este o “redută” a ortodoxiei și credinței străbune, păstrată in vremurile grele și de prigoană, dezvoltată cu har de oamenii credincioși de astăzi.
Valorile umane și morale ale moiseienilor, grija pentru identitatea locală păstrată prin credința neclintită și respectul pentru transmiterea ei din generație in generație, demnitatea locală, toate acestea au poziționat de-a lungul timpului comunitatea moseiană drept una activă economic, cultural-istoric, dar și politic.
Moiseiul, străveche vatră de cultură si spiritualitate, reprezintă o poartă larg deschisă a Maramureșului istoric, către un viitor plin de prosperitate, in care moiseienii isi desfășoară propriile afaceri fie in turism , fie in domenii economice sau sociale prin care să iși poată valorifica produsele din gospodăria proprie, hărnicia, talentul cu care au fost invredniciți, păstrând neatinse tradiția, obiceiurile, portul popular, arhitectura tradițională, cultura și meșteșugurile care au făcut din acesta un loc unic in lume care atrage turiști de pretutindeni.
Moiseiul apare în Diplomele maramureşene
din Secolele al XIV-XV-lea de I Mihali, apărute în l900, unde Moiseiul apare din 2 februarie l965 cu menţiunea că este o comună de mult organizată.
Unde suntem ?
Comuna Moisei se situează în extremitatea sud-estică a judeţului Maramureş, fiind cuprinsă între 45 grade – 37 minute şi 45 grade – 43 minute latitudine nordică, 23 grade – 20 minute, şi 21 grade – 28 minute longitudine estică, care cuprinde o bună parte din interfluviul Vişeu ca şi din versantul nordic al munţilor Rodnei. Localitatea Moisei se află la 575 m altitudine, şi 136 km distanţă de municipiul Baia Mare, reşedinţa judeţului, la 5 km de oraşul Borşa şi la 7 km de oraşul Vişeu de Sus.
În contextul localităţilor rurale ale judeţului Maramureş, ca unitate administrativ -teritorială, comuna Moisei, cu o suprafaţă de 11.263 ha, având în componenţă o singură localitate, fără sate aparţinătoare, se situează după numărul locuitorilor ( 9.264 de locuitori conform Recensământului populaţiei din 2011), cu mult peste mărimea unei localităţi rurale.
11.260 ha
Suprafata totala
9377
Locuitori
Highly Skilled
Lorem ipsum dolor sit amet elit do, consectetur adipiscing, sed eiusmod tempor.